Teknik Adam Sözleşmesinin Feshi

Bu yazımızda sizlere teknik adam sözleşmelerinin feshi hakkında kısa bir bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Yazımız futbol spor dalında çalışan teknik adamları kapsamakta, Türkiye Futbol Federasyonu nezdinde tescilli teknik adam sözleşmelerinin feshi hakkında bilgi ihtiva etmektedir. Ülkemizde profesyonel olarak icra edilen diğer spor dallarındaki teknik adam sözleşmelerinin fesih usulü farklılık gösterebilmekte olup bu spor dalları için ilgili statü ve talimatlara göz atmanızı önermekteyiz.

Yazımızın konusuna dönersek Türkiye Futbol Federasyonu nezdinde tescilli bir teknik adam sözleşmesi hangi yollarla feshedilebilir? Hukuka uygun olarak kabul edilen üç farklı fesih türü vardır. Bunlar karşılıklı sona erdirme, kulübün tek taraflı fesih hakkı ve teknik adamın tek taraflı fesih hakkıdır. Bu usullere göre yapılmayan fesihler haksız fesih teşkil edecek olup fesheden tarafın hukuki sorumluluğuna sebebiyet verebilecektir.

1-) KARŞILIKLI SONA ERDİRME

Taraflar her zaman karşılıklı olarak anlaşarak teknik adam sözleşmesini feshedebilme imkanına sahiptir. Karşılıklı fesih yapılmak istenen durumlarda izlenmesi gereken usül Teknik Adamların Statüsü ve Çalışma Esasları Talimatı'nın 17. Maddesi'nde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir.

Öncelikle tarafların yürürlükte bulunan sözleşmeyi karşılıklı olarak feshettiklerine dair yazılı bir ''Sona Erdirme Sözleşmesi'' imzalaması gerekmektedir. Bu sözleşme imzalanmadan en geç 30 gün önce teknik adam tarafından noterden sona erdime sözleşmesinde kullanacağı açıklamasını içeren bir imza beyannamesi alınması gerekir. Sözleşme teknik adam adına vekili tarafından imzalanacak ise vekilin de aynı şekilde imza beyannamesi edinmesi gerekir. Sona erdirme sözleşmesinin diğer tarafı olan kulüp açısından ise temsile ve imzaya yetkili kişiyi/kişileri gösterir noter tasdikli imza sirküleri mevcut olmalıdır.  Bu belgeler ile birlikte imza edilen sona erdirme sözleşmesinin Türkiye Futbol Federasyonu'na ibrazı halinde taraflar arasındaki teknik adam sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilmiş olacaktır.

2-) KULÜBÜN TEK TARAFLI FESİH HAKKI

Teknik adam ile sözleşme imzalayan futbol kulüpleri bir takım hadiselerin gerçekleşmesi halinde işbu sözleşmeyi tek taraflı, haklı sebeple feshetme hakkına sahip olacaktır. Bu durumlar Teknik Adamların Statüsü ve Çalışma Esasları Talimatı'nın 18. maddesinde aşağıdaki şekilde tanzim edilmiştir:

  • Teknik adamın kendi kusurundan kaynaklanmayan sebeplerle hastalık veya istirahat halinin İş Kanunu'nda belirtilen süreyi aşması (bkz; 4857 sayılı İş Kanunu Madde 25),
  • Teknik adamın en az üç ay müddetle kesinleşmiş hak mahrumiyeti veya müsabakadan men cezası almış olması,
  • Teknik adamın haklı bir sebep veya kulübün izni olmaksızın sürekli 3 gün veya bir sezon içerisinde toplam 10 gün veya daha fazla bir müddetle kulübü ile fiilen irtibatını kesmiş olduğunun noter aracılığı ile tespiti,
  • Teknik adamın, Futbol Menajerleri ile Çalışma Talimatı’na veya işbu talimatın 15. maddesinin (e) bendine (Futbolcu transferlerinde menfaat karşılığı aracılık etmemek,)  aykırı davranışları nedeniyle kesinleşmiş en az 4 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı cezası almış olması,

Yukarıda sayılan durumlardan birinin ortaya çıkması halinde kulüp teknik adam sözleşmesini tek taraflı olarak, haklı sebeplerle feshedebilir. Fesih hakkını kullanmak isteyen kulüp İş Kanunu'nda yer alan süreler içerisinde fesih hakkını kullanmak zorunda olup bu süreler fesih hakkı doğuran olayın ortaya çıkışının kulüp tarafından öğrenilmesinden itibaren 6 iş günü, her halde olayın gerçekleşme tarihinden itibaren 1 yıldır. Bu süreler içerisinde fesih hakkını kullanmayan kulüp bu hakkı kaybedecektir. İş Kanunu'ndaki süreler içerisinde kulüp, teknik adama noter aracılığıyla göndereceği bir ihtarname ile sözleşmeyi feshetmiş olacaktır. Bu ihtarnamenin bilgi için Türkiye Futbol Federasyonu'na da gönderilmesi gerekir.

Kulübün teknik adam sözleşmesini tek taraflı, haklı olarak feshedebilme imkanı olan bir durum daha mevcuttur. Bilineceği üzere taraflar teknik adam sözleşmesini tanzim ederken bu sözleşmede yapılması istenen bir takım yükümlülükler öngörebilmektedir. İşte bu şekilde taraflarca sözleşme ile kararlaştırılmış yükümlülüklerden teknik adamın kendisine yüklenenleri ihlal etmesi halinde kulüp, teknik adama noterden keşide edeceği ve bilgi için Türkiye Futbol Federasyonu'na da göndereceği bir ihtarname ile bu yükümlülüğü yerine getirmesi için işin mahiyetine uygun bir süre verebilir. Verilen bu süre içerisinde teknik adam tarafından ilgili yükümlülük yerine getirilmezse sürenin bitiminden itibaren 7 gün içerisinde kulübün noterden keşide edeceği bir ihtarname ile işbu teknik adam sözleşmesi tek taraflı, haklı sebeple feshedilebilir.

3-) TEKNİK ADAMIN TEK TARAFLI FESİH HAKKI

Teknik Adamların Statüsü ve Çalışma Esasları Talimatı doğal olarak teknik adamın da sözleşmeyi tek taraflı ve haklı sebeple feshedebilmesine imkan verecek bir takım durumları hüküm altına almıştır. Bu durumlar 19. Madde'de aşağıdaki şekilde, sınırlı sayıda olarak sayılmıştır:

  • Kulübün,teknik adamın ücretlerini ödemekte temerrüde düşmesi,
  • Kulübün, teknik adam sözleşmesi uyarınca kendisine yüklenen diğer yükümlülükleri ifada temerrüde düşmesi,

Yukarıda yer alan iki halden birinin gerçekleştirilmesi halinde teknik adam, sözleşmesini tek taraflı olarak, haklı sebeplerle feshedebilme imkanına kavuşacaktır. Sözleşmesini feshetme arzusuna sahip olan teknik adam öncelikle kulübe noterden keşide edeceği ve bilgi için Türkiye Futbol Federasyonu'na da göndereceği bir ihtarname ile ödenmeyen ücretinin ödenmesini veya kulübün sözleşme uyarınca ifa etmediği yükümlülüğünü ifa etmesini talep eder ve işin mahiyetine uygun bir süre verir. Kulüp, söz konusu mehile rağmen teknik adamın ücretini ödemediği veya sözleşmeden doğan diğer yükümlülüklerini ifa etmediği takdirde, teknik adam verdiği mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde noterden keşide edeceği bir ihtarname ile sözleşmesini feshedebilir. Bu usule uyulmaması durumunda teknik adam haklı sebeple fesih hakkını kaybedecektir.

Tüm fesih halleri için ise Teknik Adamların Statüsü ve Çalışma Esasları Talimatı'nın 20.maddesinin 1. fıkrası uyarınca fesih hakkını kullanmak isteyen tarafın, fesih açıklamasını noter kanalıyla bir ihbarname keşide etmek suretiyle gerçekleştirmesi ve bu ihbarnamenin bir suretini bilgi için Türkiye Futbol Federasyonu'na göndermesi gerektiği unutulmamalıdır.

Konuyla ilgili detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.