Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Feshi

Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Feshi

Profesyonel statüde oynayan futbolcular ile kulüpleri bilindiği üzere bir profesyonel futbolcu sözleşmesi tanzim etmek ve bu sözleşmeyi Türkiye Futbol Federasyonu nezdinde tescil etmekle yükümlüdür. Akdedilmiş ve yürürlükte bulunan bir profesyonel futbolcu sözleşmesinin hangi hallerde feshedilebileceği ise işbu yazımızın konusunu oluşturacaktır. Kulüp ve futbolcu olmak üzere sözleşmenin iki tarafının da fesih hakkına değindiğimiz bu yazı konuyla ilgili kapsamlı bir hukuki çalışma olmayıp detaylı bilgi için hukuk büromuzla iletişime geçiniz.

Fesih konusunu anlatırkan karşılıklı fesih, futbolcunun tek taraflı fesih hakkı ve kulübün tek taraflı fesih hakkı olarak sınıflandırma yapmak mümkün olacaktır.

1-) Karşılıklı Fesih

Kulüp ve futbolcu, taraflar arasında akdedilmiş bulunan profesyonel futbolcu sözleşmesini her zaman karşılıklı olarak feshedebilmektedir. Bu durum Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 26. Maddesi ile hükme bağlanmış olup ilgili madde metninden de görülebileceği üzere bir takım şekil şartlarına tabidir.

Öncelikle tarafların yürürlükte bulunan sözleşmeyi karşılıklı olarak feshettiklerine dair yazılı bir ''Sona Erdirme Sözleşmesi'' imzalaması gerekmektedir. Bu sözleşme imzalanmadan en geç 30 gün önce futbolcu tarafından noterden sona erdime sözleşmesinde kullanacağı açıklamasını içeren bir imza beyannamesi alınması gerekir. Sözleşme futbolcu adına vekili tarafından imzalanacak ise vekilin aynı şekilde imza beyannamesi edinmesi gerekir. Sona erdirme sözleşmesinin diğer tarafı olan kulüp açısından ise temsile ve imzaya yetkili kişiyi/kişileri gösterir noter tasdikli imza sirküleri mevcut olmalıdır.  Bu belgeler ile birlikte imza edilen sona erdirme sözleşmesinin Türkiye Futbol Federasyonu'na ibrazı halinde taraflar arasındaki profesyonel futbolcu sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilmiş olacaktır.

2-) Kulübün Tek Taraflı Fesih Hakkı

Kulübün profesyonel futbolcu sözleşmesini tek taraflı fesih hakkı Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 27. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili talimat hükmüne göre kulübün işbu sözleşmeyi feshedebilmesi için aşağıda yer alan dört durumdan birinin gerçekleşmesi gerekmektedir:

  • Futbolcunun futbol faaliyeti dışında vaki hastalık veya istirahat halinin altı ayı aşması,
  • Futbolcunun en az altı ay müddetle kesinleşmiş hak mahrumiyeti veya müsabakadan men cezası almış olması,
  • Futbolcunun bu talimatın 25. maddesinde sayılan yükümlülüklerini ağır surette ihlal etmesi,
  • Futbolcunun, Futbol Menajerleri ile Çalışma Talimatı’na aykırı davranışları nedeniyle kesinleşmiş en az 4 resmi müsabakadan men cezası almış olması

Kulüp tarafından ''Futbolcunun bu talimatın 25. maddesinde sayılan yükümlülüklerini ağır surette ihlal etmesi'' maddesi dışında diğer sayılan üç sebepten birine dayanılarak haklı sebeple, tek taraflı fesih işlemi yapılacak ise yukarıda yazılı hallerin gerçekleşmesi veya gerçekleştiğinin kulüp tarafından öğrenilmesinden itibaren 30 gün içerisinde futbolcuya noterden keşide edilecek bir ihtarname vasıtasıyla sözleşmenin haklı sebeple feshedildiğinin bildirilmesi gerekir. Burada kulüpler için öngörülen 30 günlük süre çok önemli olup sürenin kaçırılması halinde kulübün haklı sebeple fesih hakkı ortadan kalkacaktır.

''Futbolcunun bu talimatın 25. maddesinde sayılan yükümlülüklerini ağır surette ihlal etmesi'' halinde ise kulübün fesih hakkını kullanabilmesi ilgili talimat maddesince bir kaç koşula bağlanmıştır. Öncelikle futbolcunun 25. maddede sayılan yükümlülüklerini açıklamak gerekirse bunlar kendisine sözleşme maddeleri ile yüklenen yükümlülüklerin yanı sıra müsabakalara katılmak için kendisi tarafından yapılması gereken işlemleri takip etmek ve tamamlamak, gerekli belgeleri temin etmek, TFF’nin ve kulübün düzenlediği kurs, ders ve konferanslara katılmak ve hastalık veya sakatlık nedeni ile alınacak raporlarını, rapor tarihinden itibaren on gün içerisinde kulübüne ve TFF’ye bildirmek olarak belirtilmiştir. Futbolcunun bu yükümlülüklerini ağır surette ihlal etmesi halinde ,sözleşmeyi feshetme niyetinde olan kulübün yapması gereken ilk şey futbolcuya noterden keşide edeceği bir ihtarname ile edimini 7 günden az olmamak kaydıyla uygun bir süre içerisinde yerine getirmesi gerektiğini bildirmektir. Futbolcu, söz konusu mehile rağmen edimlerini yerine getirmediği takdirde, kulüp mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde noterden keşide edeceği bir ihtarname ile sözleşmesini feshedebilir.

3-) Futbolcunun Tek Taraflı Fesih Hakkı

Futbolcuların tek taraflı fesih hakkı ise Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 28. maddesinde kendisine yer bulmuştur. Madde metni uyarınca futbolcunun sözleşmeyi tek taraflı feshedebilmesi için aşağıdaki durumlardan birinin gerçekleşmesi gerektiği belirtilmiştir:

  • Kulübün, futbolcunun ücretlerini ödememesi ve/veya futbolcunun sosyal güvenlik haklarını ihlal etmesi,
  • Kulübün sözleşmeden kaynaklanan diğer edimlerini yerine getirmemesi,
  • 23 yaş üstü bir profesyonel futbolcunun, sezon sonunda, kulübünün oynadığı resmi müsabakaların % 10’undan daha azında görevlendirilmesi

Bu durumların gerçekleşmesi halinde yine talimatın öngördüğü koşullar dahilinde futbolcu tarafından profesyonel futbolcu sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilebilecektir. İlk olarak futbolcunun ücretlerinin ödenmemesi veya sosyal güvenlik haklarının ihlal edilmesi durumunu inceleyecek olursak böyle bir ihlalle karşılaşan futbolcu, sözleşmesini feshetmek arzusunda ise kulübüne ve bilgi için TFF’ye noterden keşide edeceği bir ihtarname ile ücretinin 30 gün içerisinde ödenmesini veya sosyal güvenlik haklarının da aynı süre içerisinde yerine getirilmesini bildirmek zorundadır. Kulüp, söz konusu mehile rağmen ücretini ödemediği veya sosyal güvenlik haklarını yerine getirmediği takdirde, futbolcu mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir. Ödemenin yapılmaması veya sosyal güvenlik haklarının yerine getirilmemesi halinde 7 gün içerisinde yapılacak fesih işlemi de yine noter aracılığıyla yapılmalıdır.

İkinci durum ise profesyonel futbolcu sözleşmesinde yer alan diğer edimlerin kulüp tarafından yerine getirilmemesidir. Böyle bir durumla karşılaşan futbolcu sözleşmesini feshetmek için kulübe noterden keşide edeceği bir ihtarname ile söz konusu ihlalin 7 günden az olmamak kaydıyla uygun bir süre içerisinde ortadan kaldırılmasını veya edimlerini yerine getirmesini bildirmek zorundadır. Kulüp, söz konusu mehile rağmen edimlerini yerine getirmez ve ihlalin ortadan kaldırılmasını sağlamaz ise futbolcu mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir. Talimatın bu maddesinde ''Diğer Edimler'' olarak bahsedilen durum futbolcunun ücret ve sosyal güvenlik hakları dışında, kulüp ile ifa edilmesini kararlaştırdığı diğer sözleşmesel edimlerdir.Örnek olarak ise galibiyet, şampiyonluk, gol primleri gibi primler gösterilebilir.

Son fesih sebebi olarak öngörülen 23 yaş üstü bir profesyonel futbolcunun, sezon sonunda, kulübünün oynadığı resmi müsabakaların % 10’undan daha azında görevlendirildiği takdirde sözleşmesini sportif haklı sebeple feshetme hakkı ise futbolcuların kulübü tarafından kötü niyetli olarak müsabakalarda oynatılmaması, kariyer gelişiminin engellenmeye çalışılması gibi durumlarda futbolcunun haklarını korumak için getirilmiş bir hükümdür. Bu fesih hakkı yukarıda anılan fesih sebepleri gibi bir kesinlik içermemekte olup her olayda mevcut koşullara göre haklı sebeple fesih hakkının doğup doğmadığının titizlikle, bir hukukçu tarafından değerlendirilmesi gerekir aksi takdirde yapılan fesih bir haksız fesih teşkil ederek hak kayıplarına sebebiyet verebilecektir. Sırf müsabakaların %10'undan daha azında görevlendirilmek fesih hakkını doğurmamakta olup bahsedildiği üzere somut olayın şartları değerlendirilmelidir. Örneğin futbolcunun sakatlığı sebebiyle sezon boyunca uzun bir süre görev alamaması, almış olduğu disiplin cezaları yüzünden bir süre forma giyememesi, kulübün futbolcunun görevlendirilmemesinde herhangi bir kötü niyetli eylemi bulunmaması gibi durumlar salt görevlendirmeme sebebiyle futbolcuya tek taraflı fesih hakkı vermeyecektir. Futbolcunun ilgili madde uyarınca fesih hakkının doğduğu kabul edildiğinde ise izlenecek hukuki yol kulübünün ilgili sezondaki son müsabakasından itibaren 15 gün içinde noter aracılığıyla fesih işlemini yapmaktır.

Tüm fesih halleri için ise Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 30.maddesinin 1. fıkrası uyarınca fesih hakkını kullanmak isteyen tarafın, fesih açıklamasını noter kanalıyla bir ihbarname keşide etmek suretiyle gerçekleştirmesi ve bu ihbarnamenin bir suretini bilgi için TFF’ye göndermesi gerektiği unutulmamalıdır.

Konuyla ilgili detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.